31-10-’21: Ventura on Tour // Verslag

Tekst: Rob Strating (AutoZeeland) // Foto’s:  Marc Bomer // Video: Jelle

Voor de eerste keer in de geschiedenis van het jonge, dynamische autobedrijf Auto Ventura in Goes werd er een Tourrit georganiseerd voor klanten en relaties.

De rit vond voornamelijk op Zuid-Beveland plaats met een klein uitstapje in Oost-Walcheren.

Op de laatste zondag in oktober verzamelden de ruim 60 deelnemers zich tussen 9.30 en 10.00 uur voor een kop koffie en een versnapering in de schitterende premiumshowroom van het bijzondere automobielbedrijf.

Op de parkeerplaats stond een verscheidenheid aan automobielen, waarvan uiteraard een groot aantal Jaguars en Land Rovers.

Ondanks de sombere voorspellingen bleek maar weer eens dat de weergoden ons voor een groot deel goed gezind waren en ging bij sommigen de kap naar beneden.

 

Historisch landschap

Na de briefing vertrokken de deelnemers voorzien van een mooi routeboek.

Al snel belandden we in de Zak van Zuid-Beveland die zich kenmerkt door de ontelbare dijken. Wij waren op de kronkelige wegen zo ongeveer de enige auto’s op dat tijdstip. Aan wandelaars ontbrak het evenwel niet en die hadden zo te zien niet helemaal op ons gerekend…

De route die Marc had uitgezet bleek van grote landschappelijke waarde, want de Zak van Zuid-Beveland is nu eenmaal de kraamkamer van het Zeeuwse landschap.

In de vroege Middeleeuwen ontstonden er met name aan de Westerscheldekant landaanwas met schorren. Zodra de schorren ook bij vloed droog bleven, legde men er een dijk omheen en ontstond er een nieuwe polder. De kreken tussen de schorren werden omgetoverd in weggetjes. Op veel plaatsen zie je niet alleen dat daardoor de weggetjes kronkelen, maar ook dat het land ernaast hoger ligt, de voormalige schorren.

In de buurt van Nisse zagen de deelnemers nog weilanden die 500 jaar geleden zijn drooggevallen, maar nooit in cultuur zijn gebracht.

Rond de middag was er een stop gepland bij Kanoa aan de Muidenweg. Daar ging het een beetje regenen, maar we konden vrijwel allemaal een beetje schuilen onder de luifel van de rode Defender Camper onder het genot van een drankje, fruit en andere opkikkers.

Tweede gedeelte
Vanaf de Muidenweg leidde de route ons door Oud-Sabbinge, in de volksmond ’t Ouwe Land genaamd, omdat het dorp op een voormalig eiland lag, net als Wolphaartsdijk. Bij het Wolphaartsdijkse veer reden we over de voormalige, nog in takt zijnde zeedijk met de berucht Muraltmuurtjes. Het is vandaag-de-dag schokkend om te zien dat die dijk ons tot 1963 moest beschermen tegen het wassende water.

Vervolgens over het Leuterwegje, een prachtig voorbeeld van een voormalige kreek.

Via de Kattendijksedijk naar Wemeldinge en vervolgens door de Yerseke Moer, ook zo’n historisch natuurgebied. Via Vlake, Schore en ‘s- Gravenpolder weer terug naar Auto Ventura, ruim 116 kilometer na de start.

Culinaire finish
Bij de finish wachtte de deelnemers een warme ontvangst met allerlei heerlijke drankjes en tot onze grote verrassing had chefkok Bas Sinke van Taste Culinair uit Yerseke zijn wel heel bijzondere foodtruck voor de deur geparkeerd, een volledig gerenoveerde paardentrailer die dient als uitgiftepunt voor zijn lekkernijen, in dit geval heerlijke mossels waarvan men aan diverse statafels kon genieten.

Hoewel er heel veel Zeeuwen aan de tourrit hadden meegedaan, bleek toch tijdens de geanimeerde gesprekken onder het eten dat men over wegen had gereden waarvan men het bestaan absoluut niet wist.

Kortom een buitengewoon geslaagde tourrit die zeker een vervolg gaat krijgen in de toekomst!

Alle foto’s zijn op verzoek in hogere resolutie beschikbaar. 

Deel dit bericht


Deel dit bericht


Terug naar overzicht