APK KEURING
De Algemene Periode Keuring (APK) is een verplichte keuring waarbij er middels een strenge controle wordt gekeken naar de technische staat van uw auto. Tijdens deze controle beoordelen wij diverse veiligheidsaspecten zoals verlichting, remmen, banden, veiligheidsgordels en ruitenwisserbladen. tevens wordt de auto ook beoordeeld op CO2 uitstoot. Een APK keuring is echter géén onderhoud
WANNEER MOET DE APK?
Vanaf twee maanden vóór de APK-vervaldatum kan de auto opnieuw gekeurd worden, na afloop van de APK-vervaldatum riskeert u een boete. Wanneer u tijdig een afspraak voor APK maakt is het voor ons eenvoudiger om deze in te plannen en om eventuele problemen te verhelpen. Op www.rdw.nl kunt u aan de hand van uw kenteken zien wanneer uw auto gekeurd moet worden.
Als u in ons klantsysteem staat én goedkeuring hebt gegeven voor mailingen zullen wij u tijdig op de hoogte brengen van de benodigde APK keuring.
WANNEER IS DE EERSTE APK?
Personenauto’s met een benzine- of elektromotoren moeten voor het eerst gekeurd worden als ze vier jaar oud zijn, daarna twee keer om de twee jaar en vervolgens om het jaar (het 4-2-2-1-schema).
Als de personenauto voorzien is van een diesel-, gas- of andere motor dan is het 3-1-1 schema van toepassing: de eerste keer keuren na drie jaar, vervolgens ieder jaar.
GOEDE VOORBEREIDING
Een APK keuring is een zeer omvangrijke keuring waarbij er diverse metingen zijn die u niet zelf kunt uitvoeren, speling op draagarmrubbers bijvoorbeeld of de CO-uitstoot van uw motor.
Er zijn echter diverse punten die u wel zelf alvast kunt controleren, om niet voor verassingen te komen staan.
- Banden. Een auto met banden met onvoldoende profiel moet vanzelfsprekend worden afgekeurd. Wettelijk gezien mag het profiel van de banden niet minder zijn dan 1,6 mm. Ook mogen de banden geen verdroging, bulten of scheuren vertonen, en moeten deze op één as dezelfde afmetingen hebben.
- Ruitenwissers. Deze behoren geen strepen op de voorruit achter te laten en de ruitenwisserbladen mogen niet gescheurd zijn.
- Verlichting. Verplicht voor elke auto zijn; 2x stadslicht, 2x achterlicht, 2x remlicht, 2x dimlicht, 2x of 4x groot licht, kentekenplaatverlichting, mistachterlicht (vanaf 1999), achterlicht (vanaf 1999), achteruitrijlichten (vanaf 1999) en een derde remlicht (vanaf 2001).
- Claxon.
- Ruitensproeiers. Controle of deze sproeien en of deze juist zijn afgesteld.
- De kentekenplaat moet goed leesbaar is en mag niet achter de trekhaak verborgen zitten. Ook mag deze niet (teveel) verkleurd zijn.
- Gordels. Deze mogen niet versleten zijn, moeten eenvoudig los te koppelen zijn en dienen te blokkeren wanneer er hard en snel aan getrokken wordt.
- Controleer of de auto recht remt met de (voet)rem en of de handrem goed werkt.
Bij twijfel kunt u altijd contact met ons opnemen.